Vragen of onafhankelijk (gratis) advies nodig?


Wij staan voor je klaar voor al je vragen rondom leren en ontwikkelen in de akkerbouw en vollegrondgroenteteelt sector. Wil jij groeien in je werk, een cursus volgen of weet je nog niet goed wat je wilt in je loopbaan en wil je daarachter komen?

Neem contact met ons op. Wij denken gratis met je mee.

Telefoon: 0630601425
E-mail: [email protected]

Ontdek de SABE-subsidie voor demonstratiebedrijven

14 juli 2025

Het is (vanaf 1 juli) weer mogelijk om de Subsidieregeling Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (SABE) aan te vragen. Doel van de SABE is het ondersteunen van landbouwondernemers die individueel of samen hun kennis over verduurzaming van de bedrijfsvoering willen vergroten. 

Het gaat dus om bedrijven die bijzondere prestaties leveren bij de verduurzaming van hun bedrijf én hun kennis willen delen met collega’s en op basis daarvan in aanmerking komen voor de subsidie. In 2025 zijn er twee openstellingen. De eerste openstellingsperiode (die is ingegaan op 1 juli 2025), betreft praktijkleernetwerken en demonstratieprojecten. Dit zijn vormen waarin boeren samen kennis delen en verspreiden. De tweede openstellingsperiode, die in gaat op 7 oktober 2025, betreft advies- en bedrijfsplanvouchers voor landbouwondernemers. Met deze vouchers kunnen agrarische ondernemers onafhankelijk advies inwinnen gericht op duurzaamheidsopgaven, kringlooplandbouw en klimaatneutrale landbouw. Met een adviesvoucher kan een landbouwer een bedrijfsspecifiek bedrijfsadvies verkrijgen op één bepaald aandachtsgebied. Met een bedrijfsplanvoucher kan een geheel bedrijfsplan worden verkregen gericht op omschakeling naar duurzame landbouw.

Criteria

Het bedrijf dat subsidie ontvangt, is een duurzaam landbouwbedrijf. Dit betekent dat het bedrijf aan minimaal vijf van deze onderwerpen bijdraagt:

  • Minder uitstoot van stikstof (verplicht onderwerp).
  • Minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het gebruik van geïntegreerde gewasbescherming.
  • Minder uitstoot van broeikasgassen.
  • Minder uitstoot van nitraat en andere meststoffen.
  • Vergroten biodiversiteit.
  • Versterken duurzaam bodembeheer.
  • Meer hergebruik veevoer (circulair).
  • Verbeteren dierenwelzijn en diergezondheid.

De eerste vier onderwerpen zijn precisielandbouwthema’s. Wanneer een ondernemer ook een bijdrage levert aan één van de andere thema’s, kan er mogelijk een succesvolle aanvraag bij RVO worden gedaan.

Bron: NPPl

Subsidies van Colland arbeidsmarkt 

Valt jouw organisatie waar jij werkt onder de landbouw (akkerbouw) of tuinbouw (vollegrondsgroenteteelt)? Dan kun je voor een groot deel van de cursussen en opleidingen subsidie aanvragen. Denk hierbij aan cursussen die vallen onder: teelt, logistiek, techniek, management en marketing.