De cursus Precisielandbouw agrarisch ondernemers is onderdeel van het scholingsprogramma precisielandbouw Open Teelten, een gezamenlijk programma van groene hogescholen (Aeres Hogeschool, HAS Green Academy en Hogeschool van Hall Larenstein) en Wageningen Universiteit & Research/Wageningen Academy.
Het mooie van deze cursus is dat telers eigen data mee kunnen nemen naar de cursus en zo met eigen bedrijfsgegevens bijvoorbeeld taakkaarten kunnen maken. Dit is vooral waardevol in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt, waar data-gestuurde teeltbeslissingen kunnen bijdragen aan efficiëntere gewasverzorging en kostenbesparing.
Alfred: ‘Dus is er een directe koppeling naar je eigen bedrijf.’ Tijdens de cursus worden ook taakkaarten van de cursuslocatie gebruikt en kunnen telers op dag twee in de praktijk zien hoe de ingevoerde data uit de theorie van dag één in de praktijk werkt. Corné: ‘We hebben op de cursuslocatie een trekker met werktuigen (o.a. kunstmeststrooier, geoploeg, spuiten), laden taakkaarten in en telers kunnen zo zien hoe het echt werkt.’
Alfred zegt over één van de aandachtspunten in de cursus: ‘Telers hebben vaak veel data, maar weten slecht welke data ze kunnen gebruiken of hoe deze te koppelen. Ook daar helpen we ze bij. Welke sensoren zijn er? Welke zijn van waarde voor jou als ondernemer? De aandacht voor precisielandbouw is er zeker bij telers, alleen hoe te gebruiken, dat vinden ze lastig.’ Er wordt ook geleerd hoe je met apps op je telefoon (gratis) al kunt starten met bijvoorbeeld ziektebeelden herkennen.