•  
  • Home
  • |
  • Nieuws
  • |
  • Programma 'Onbeperkt groeien: van teler naar ondernemer' creëert inzicht

Programma 'Onbeperkt groeien: van teler naar ondernemer' creëert inzicht

Programma 'Onbeperkt groeien: van teler naar ondernemer' creëert inzicht

Inmiddels zijn bijeenkomsten van het ondernemersprogramma ‘onbeperkt groeien’ achter de rug met mooie inzichten in individuele bedrijfsontwikkelingen. Dat is leerzaam voor de deelnemers en leidt zeker tot nieuwe acties op de bedrijven. Naast individuele inzichten levert dit ook inzicht op in ontwikkelingen die de gehele sector aangaan. 

Betrokken medewerkers

Het meest uitgesproken inzicht is het belang van arbeid. Dat gaat voor een deel over de kosten van arbeid maar voor het belangrijkste deel over de wijze waarop arbeid wordt ingevuld en hoe medewerkers betrokken en behouden kunnen worden bij de bedrijfsvoering. De toekomst van de bedrijven in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt wordt bepaald door de binding van medewerkers. Alleen wanneer medewerkers betrokken werknemers zijn, is er ruimte voor groei. Voor ondernemers betekent dat verantwoordelijkheid nemen maar vooral ook geven. De ondernemer die de ruimte en tijd heeft om zijn bedrijfsprocessen te beoordelen, is veel beter in staat om medewerkers de mogelijkheid te geven om zichzelf te ontwikkelen. Ondernemers die vanuit een stresssituatie, ontstaan door drukte van de zelf benoemde taken, kunnen niet de tijd nemen om medewerkers te ondersteunen en vertrouwen te geven. Het scheiden van taken en verantwoordelijkheden is voor de ondernemer van groot belang.

De ondernemer bepaalt de ontwikkeling van het bedrijf. Om succesvol te zijn is het noodzakelijk om zowel de eigen positie als die van de stakeholders onder ogen te zien. De medewerkers blijken de belangrijkste stakeholders te zijn.

Onbeperkt groeien is een nieuw initiatief dat ‘v/d Grond’ samen met Talentoogst heeft ontwikkeld. Het programma ondersteunt ondernemers die voor een volgende stap staan in de ontwikkeling van het bedrijf en van de ondernemer zelf. De invulling van deskundigen op gebied van bedrijfsvoering, arbeid en voorlopende ondernemers zorgt voor een goede blik op het eigen bedrijf. Het programma biedt mogelijkheden om toe te passen in het eigen bedrijf om daardoor een meer gestructureerde groei door te maken. Het programma is onderdeel van het werk van  scholingsconsulent akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt Hans Schilders. Meer weten? Mail naar hans@talentoogst.nl of bel 06-30601425.

 

Recente tweets