Een gezonde bodem is de basis voor het leveren van een kwaliteitsproduct. Het zoeken naar de juiste balans tussen chemie, biologie en energie leidt naar een gezonde groei. Wie zich in het bodemleven verdiept raakt onder de indruk van de complexiteit en het belang ervan. Hoe ga je goed met je bodem om?
René Jochems van Groeibalans geeft uitleg over bodemproblematiek, ziekteweerbaarheid en handvatten om de efficiëntie van de bodem te vergroten. Bij een gezonde bodem zijn biologie, energie en kunstmatige inbreng in balans met elkaar. De biologie van een bodem staat voor de bacteriën en het bodemleven, de energie is afkomstig van fotosynthese van de plant en met kunstmatige inbreng worden alle handeling die door de mens worden uitgevoerd op de bodem bedoeld. René neemt ons mee de bodem in en laat zien dat de standaard NPK-aanpak de complexiteit van de bodem tekort doet.
Leen Janmaat van het Louis Bolk Instituut doet al jarenlang onderzoek naar de bodem en toepassing van compost, bokashi en andere meststoffen. Het gebruik van organische meststoffen dient meerdere doelen. Naast het voeden van het bodemleven en de opbouw van humus in de bodem, wordt er ook koolstof vastgelegd. Dit als klimaatmaatregel ter voorkoming van opwarming van de aarde. Diverse organische reststromen komen in aanmerking voor landbouwkundig gebruik. Maar welke zijn hiervoor geschikt en kunnen worden ingepast. Waarin verschilt bokashi van compost en hoe pas je dit toe? Hoe werken organische meststoffen na toepassing, wat is de bemestende waarde en hoeveel kan je hiervan toedienen? Welke regels gelden voor deze reststoffen?
Wil je deze themadag bijwonen? Meld je dan hier aan en je ontvang een link voor kosteloze deelname. Je kunt ook bellen met Hans Schilders, scholingsconsulent akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt op 06-30601425.