Aan het einde van de cursus weet je precies wat er mogelijk is in een verdrogende en verziltende omgeving; je leert een overzicht te krijgen op alle factoren die hierop van invloed zijn en wat onder verschillende omstandigheden de handelingsperspectieven zijn.
Wat leer je:
• Wat is droogte en wat is verzilting en wat zijn de gevolgen voor bodem, gewas en opbrengst
• Wat zijn de effecten van verschillende vormen van beregening met brak water
• Hoe kun je zelf zout meten in grond en water m.b.v. eenvoudige en goedkope hulpmiddelen
• Wat zijn de kritieke zoutwaarden in bodem en water en hoe kun je deze zelf monitoren
• Welke maatregelen kun je nemen om de negatieve effecten van droogte en verzilting zoveel mogelijk te beperken of zelfs - op termijn - nieuwe bedrijfsperspectieven te ontwikkelen
Na afloop beschik je over praktische kennis, die direct toepasbaar is op je eigen bedrijf. Je leert niet alleen de problemen herkennen, maar ook hoe je slim kunt omgaan met zout water, de bodemkwaliteit kunt behouden en jouw bedrijfsvoering kunt aanpassen aan de veranderende omstandigheden.'