Groenbemesters

Wanneer
Inschrijving gesloten
Waar
Lelystad
Aanbieder
Wageningen University & Research (WUR)
Duur
1 dagdeel
Kosten
€ 175,--

Groenbemesters kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de bodem.
Experts van Wageningen Universiteit & Research nemen u mee in een verrijkende interactieve cursus met daarbij een doorkijkje hoe u de best passende groenbemester voor uw perceel kunt kiezen.

Kies de groenbemester die bij het perceel past!
Groenbemesting heeft alles te maken met het verbeteren of in conditie houden van het belangrijkste productiemiddel en daarmee het kapitaal van de landbouw, namelijk de bodem.
Het telen van groenbemesters heeft voor- en nadelen. De voordelen leiden direct of indirect tot hogere opbrengsten op korte of langere termijn. Daar staat tegenover dat het telen van een groenbemester tijd en geld kost. Een nadeel van een groenbemester kan zijn dat (bodemgebonden-) ziekten en plagen zoals plant-parasitaire aaltjes zich vermeerderen. Het is daarom belangrijk de situatie op het eigen bedrijf goed te kennen en per perceel een doordachte keuze van de juiste groenbemestersoort(en) te maken.
De centrale vraag is; wat zijn de zwakke punten van een perceel? Wanneer duidelijk is wat er aan het perceel verbeterd moet worden kan daar de passende groenbemester bij worden gekozen. Om tot een goede keuze te komen is het dus belangrijk eerst vast te stellen met welk doel de groenbemester geteeld gaat worden. Doelen die in deze cursus aan de orde komen zijn: organische stof, structuur, gewasgezondheid en biodiversiteit. Met het gekozen hoofddoel voor ogen wordt er een aantal soorten geselecteerd. De volgende stap is dan om na te gaan wat de keuze betekent voor de mineralen en de inpassing binnen het bouwplan.

Datum en locatie

- Lelystad
- Westmaas

Nieuws

De Boerderij van de Toekomst ligt op stoom. Bedrijfsleider Koen Klompe vertelt over de eerste maanden van het fieldlab.
De Boerderij van de Toekomst ligt op stoom. Bedrijfsleider Koen Klompe vertelt over de eerste maanden van het fieldlab.
06-07-2020
“Jammer dat we hier nu geen boeren kunnen ontvangen om mee te praten over wat we doen en waarom.

Recente tweets