•  
  • Home
  • |
  • Nieuws
  • |
  • Goed bodembeheer; waarom is dit belangrijk voor mijn bedrijf?

Goed bodembeheer; waarom is dit belangrijk voor mijn bedrijf?

Alles begint bij de bodem. Zonder bodem geen teelt. Sta jij al stil bij de essentiële rol van de bodem? Wij zien dat goed bodembeheer steeds belangrijker wordt bij ondernemers in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. Hoe besteed jij hier aandacht aan?

Je kunt er niet omheen. Goede kwaliteit van de bodem is essentieel om de teelt van je producten te laten slagen en een goede opbrengst te realiseren. Dit is alleen geen gemakkelijke opgave. Extreme weersomstandigheden hebben hun weerslag op de bodem. Bedrijven gaan op zoek naar nieuwe kennis om met de klimaatveranderingen om te gaan en zo hun bodem gezond te houden.

“Ik weet al hoe ik mijn bodem gezond houdt. Ik hoef geen nieuwe kennis op te doen. Toch?”

Wat levert goed bodembeheer je op?

Steeds meer bedrijven zien dat goed bodembeheer belangrijker dan ooit is. Waarom is dat eigenlijk zo? Goed bodembeheer zorgt ervoor:

  1. Dat bodemleven zich ontwikkelt.
  2. Dat teveel water wordt afgevoerd en er lucht in de bodem komt.
  3. Dat voedingsstoffen en mineralen optimaal opneembaar zijn voor de plant.
  4. Dat organische stof afgebroken wordt voor een vruchtbare bodem.

Hoe zorg je voor goed bodembeheer?

Er is veel kennis over de bodem bekend. Kunnen we deze kennis niet bundelen? Jazeker. En dat doet Talentoogst ook. Samen met negen partners helpen wij jou en je werknemers om je te ontwikkelen op gebied van vakmanschap en ondernemerschap. De samenwerkende partijen zorgen voor continuïteit, borging en implementatie van nieuwe kennis. Kennis die voor iedereen beschikbaar is.

>> Check alle kennis

In februari besteden wij aandacht aan de bodem met onze training ‘Kennismaken met bodem’. Ook voor jou is deze training interessant, omdat we willen werken aan een goede bodem, nu en in de toekomst.

>> Leer alles over de bodem

Heb jij de bodemscheurkalender al hangen?

De Bodemscheurkalender is een praktische middel om elke dag even stil te staan bij de mogelijkheden en impact van bodembeheer op jouw teelt. 365 doe jij inspiratie op voor je eigen bodem. Iedere stap is er een. 
>> Scheur ook iedere dag mee

Ontwikkel mee

Wil je weten welke ontwikkelmogelijkheden er zijn op het gebied van bodembeheer? Scholingsconsulent Hans Schilders helpt je graag.

>> Bel of mail Hans