•  
  • Home
  • |
  • Nieuws
  • |
  • Westerbeeks bedrijf ontwikkelt aspergeoogstrobot

Westerbeeks bedrijf ontwikkelt aspergeoogstrobot

Westerbeeks bedrijf ontwikkelt aspergeoogstrobot

Een interview met Arno van Lankveld, aspergeteler en eigenaar van AvL Motion. Bron Nieuwe Oogst.

 

Nederland telt zo'n 3.500 hectare aspergevelden. Asperges worden meestal geoogst door arbeidsmigranten, maar over enkele jaren is dat waarschijnlijk verleden tijd. AvL Motion in Westerbeek heeft een aspergeoogstrobot ontwikkeld waarmee asperges autonoom kunnen worden geoogst zonder menselijke inspanningen.

 

Arno van Lankveld van AvL Motion groeide op tussen de asperges. 'Mijn ouders hebben een aspergekwekerij in Westerbeek. Ik heb gestudeerd aan de hts in Arnhem en daarna een aantal jaren in de technische sector gewerkt. Maar de ontwikkelingen in de landbouw en op het bedrijf van mijn ouders ben ik altijd blijven volgen, vertelt hij.

 

'Ondernemers hebben moeite om geschikt personeel te vinden. Tegelijkertijd hebben zij te maken met stijgende loonkosten en wordt het steeds moeilijker om huisvesting te vinden voor arbeidsmigranten. Verder neemt het aantal hectaren met asperges de laatste jaren toe', constateert Van Lankveld.

 

Negentien personen

'Daarom ben ik tweeënhalf jaar geleden samen met Luc Jordans gestart met de ontwikkeling van een aspergeoogstrobot. Deze robot verricht gedurende het seizoen hetzelfde werk als negentien personen doen. Bovendien registreert hij hoeveel asperges hij heeft geoogst en welke dikte ze hebben. Ondernemers kunnen daardoor beter bepalen wanneer zij willen oogsten.'

De robot is ontwikkeld met steun van diverse partners. Een daarvan is OndernemersLift+ in Den Bosch, waarvan ZLTO een van de stakeholders is.

Finetunen

Het prototype van de aspergeoogstrobot wordt op dit moment uitgebreid getest op een perceel op het bedrijf in Westerbeek. 'We zijn nu vooral nog bezig om de machine te finetunen. Met een door ons ontwikkelde robot kunnen asperges worden gedetecteerd, gesneden en uit de grond gehaald', legt Van Lankveld uit.

 

'De machine rijdt zelfstandig door het veld en kan met behulp van een eenvoudig bedieningspaneel door één persoon worden bediend. Bovendien is de aspergeoogstrobot wendbaar, waardoor hij ook op kleine percelen goed kan draaien. De machine is bovendien zodanig gebouwd dat hij met behulp van een multitransporter snel vervoerd kan worden naar een ander perceel.'

 

Er is veel belangstelling voor de aspergeoogstrobot. 'Er zijn al diverse telers uit Nederland en Duitsland komen kijken, maar we willen onze tijd optimaal benutten om het prototype verder te testen. In 2019 willen we de nulserie gaan bouwen en zorgen dat deze machine goed werkt. In 2020 gaan we de productie verder opschalen.'

Toekomstplannen

Daar blijft het wat Van Lankveld betreft niet bij. 'Als de productie strakst draait, starten we met een drierijige machine waarmee drie rijen tegelijk kunnen worden geoogst. Dit kan op dezelfde basis als de huidige machine', zegt hij.

 

'Daarnaast hebben we een aanvraag ontvangen voor een aspergeoogstrobot die groene asperges kan oogsten. Deze worden op een andere manier geoogst dan witte asperges. In de toekomst willen we ook oogstrobots ontwikkelen voor andere gewassen. Robotisering in de tuinbouw is in opmars en daar wil ik graag aan bijdragen.'

 

Bron: https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/06/20/westerbeeks-bedrijf-ontwikkelt-aspergeoogstrobot